4 Mayıs 2013 Cumartesi

Beyin Cerrahisi




Beyin cerrahisi, üzerinde hassasiyetle durulması gereken en önemli dallardan biridir. İstemli ve istemsizce gerçekleştirdiğiniz hareketleri yapmanızı sağlayan beyin, duyularınızı ve duygularınızı yönetir. Beynin içindeki sinirler, omuriliklerin içine dağılır. Omuriliklerdeki sinirler, işlevlerini gerçekleştiremediklerinde ağrı ve acıya neden olurlar.  Omur kemiklerinin yerinden çıkmasıyla bozulan anatomik bütünlükte, sinirlerin de sıkıştığını ve başka dokulara ulaştığını görürüz.  Gial hücrelerin, sinir hücrelerinin bütünlüğünü sağlayamadığı noktada omurilik rahatsızlıkları da ortaya çıkar. Bel fıtığı, beyinden olabileceği gibi kişinin oturma bozuklukları, düzensiz beslenmesi gibi nedenlerden de kaynaklanabilir. Birçok belirtisi olan rahatsızlık fark edildiği andan itibaren, tedavi sürecine başlanılmalıdır.





Beyin cerrahisi; bel ve boyun fıtığının dışında beyin tümörleri, beyin anevrizması, kanamalı beyin damar hastalıkları, epilepsi, tıkayıcı beyin-damar hastalıkları gibi önemli hastalıkları kapsamaktadır.  Beyin cerrahisinin önemli bir bölümünü kapsayan beyin kanserleri, normal süreçte ölmesi gereken yaşlı hücrelerin ölmemesi sonucunda birikmesiyle oluşan beyin tümörlerinden kaynaklanır. Beyin tümörleri, iyi ya da kötü huylu olabilir. Beyindeki tümörler bazen, omuriliğe ve diğer organlara kadar yayılabilirler. Bu duruma beyin metastazı denir.  Beyin kanserinden kaynaklanan ölüm nedenlerinin başında gelir.  Hipofiz tümörü ise, primer beyin tümörlerinin %15’ini oluşturan, iyi huylu tümörlerdir. 





Beyin cerrahisi alanında, hastanın durumuna göre farklı tedavi şekilleri uygulanmaktadır. Mikro cerrahi, Gamma Knife, ilaç tedavisi, radyoterapi ve endovasküler, başlıca tedavi yöntemleridir. Mikro cerrahide anevrizma, tümör, endarteraktomi ve epilepsi gibi rahatsızlıklar ele alınır. İlaç tedavisinde ise, kanser hastalarının gördüğü kemoterapi ve hipofiz ilaç tedavileri yapılır. Epilepsi içinde ilaç tedavisi uygulamalarına rastlayabiliriz. Radyoterapi ise, beyin tümörlerini yok etmek için yapılan bir tedavi biçimidir. Hastalığınızın boyutu, yaşınız gibi faktörler; tedavi biçimine karar vermede etkili olacaktır. Rahatsızlık hissettiğiniz anda, hekime başvurmalı; gereken tetkikleri yaptırmalısınız.

Beyin cerrahisi alanını kapsayan epilepside ilaç tedavilerine yeterli yanıt alınamadığında, cerrahi bir müdahaleye karar verilir. Gamma knife ise, yüksek risk taşıyan hastalar için önerilen bir tedavi yöntemidir. Beynin normal kalan alanlarına, gerek kalmadan müdahale edilmektedir. Yine kesi yapılmadan olumlu sonuçlar elde edilebilen bir diğer yöntemde, stereotaktik radyo cerrahidir. Nüro cerrahide ise kafatası açılarak tedavi yapılır ve tümörler temizlenir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder